Daling huizenprijs

Daling huizenprijs

Daling huizenprijs

Waar komt de daling huizenprijs vandaan? Op zich zijn schulden goed, want geld is schuld. Dus meer schuld betekent meer geld. Bank krediet helpt de economie te groeien. Waarom zitten we dan in een krediet crisis en is er een daling van de huizenprijs?

Er zijn twee soorten schuld of leningen, schuld die de reële economie laat groeien, bijvoorbeeld een fabriek starten, dat wil zeggen productie van consumptie goederen, waardoor er geld word gecreëerd. Hierdoor stijgt het besteedbaar inkomen. En schuld die dat niet doet, bijvoorbeeld hypotheken op vastgoed en huizen of aandelen in de financiële markten. Bij investeringen ontstaan er geen problemen. Investeringen levert werk, inkomen en winst op. Dat is goed voor de economie.

De meeste schuld echter wordt gebruikt om de prijzen waaronder de huizenprijzen op te drijven en levert geen werk, inkomen of winst op. Als de waardestijging op de huizenmarkt en dus de toename van het vermogen, achterblijft bij het inkomen ontstaat er een probleem. Er wordt dan een ballon opgeblazen onder de huizenprijs. Elke keer dat één persoon meer betaald voor een huis worden alle andere huizen ook meer waard. Iedereen heeft dan het gevoel dat zijn vermogen toeneemt.

Waardoor onstaat er dan toch een daling huizenprijs?

Doordat het gevoel rijk te zijn toeneemt, gaan mensen meer en meer lenen terwijl hun inkomen ongeveer gelijk blijft. Ze hopen dan de leningen af te lossen aan de hand van de stijgende huizenprijs. Dit gaat goed totdat iedereen maximaal in de schulden zit en de rente gaat oplopen. Omdat het inkomen achter is gebleven bij de rente en schuld die moet worden afbetaald, komt er een moment dat er één iemand is die te veel schuld heeft en te weinig inkomen en die zijn huis snel moet verkopen. Om die reden accepteert hij een daling huizenprijs. Maar wat er dan gebeurt, is dat er voor alle huizen geldt dat er een daling huizenprijs is en iedereen armer wordt. Als de prijzen dan gaan dalen, doordat er minder vraag is, dekt de lening de waarde niet meer door de daling huizenprijs. Dalende huizenprijzen zorgen voor nog meer aanbod waardoor de prijzen nog verder dalen en de daling huizenprijs maar door blijft gaan.

Mensen willen van hun schulden af. De enige manier om van schulden af te komen is om ze af te lossen met inkomen. De schulden zijn sneller gestegen dan het inkomen. Het inkomen word gebruikt om schulden af te lossen en niet om goederen en diensten te kopen. Hierdoor gaan banken weer minder uitlenen. Ook door dalening huizenprijs hebben banken minder garanties voor hun leningen. Bedrijven krijgen moeilijker een lening en hun klanten nemen minder af. Dus meer geld naar de bank en minder leningen van de bank met als gevolg een krediet crisis.

Daling huizenprijs hoort bij het normale proces van ons financiële systeem. Ons economische systeem produceert crisissen. In financiële markten en de huizenmarkt zorgen dalende prijzen voor dalende verkopen en een daling van de huizenprijs. Bovendien maakt de crisis zich zelf erger. Banken lenen minder waardoor er minder inkomsten zijn om schulden af te lossen. De crisis maakt zichzelf erger.

Mensen denken ten onrechte dat de huizenprijs altijd zal stijgen. Elke grote financiële crisis begint met een daling huizenprijs. Iedereen heeft baat bij een luchtballon totdat ie knapt. Banken lenen geld uit en maken hiermee geld en schuld. Als geld en schuld word gebruikt om huizenprijzen op te drijven dan volgt een crisis. Hierdoor ontstaat schuldenafbouw waardoor we in een recessie terecht komen en er een daling huizenprijs is. We hebben ervan genoten toen de tijden goed waren en nu zitten we op de blaren.

Als je meer zou willen weten over de daling huizenprijs dan kan je kijken op de site van professor Dirk Bezemer over geld.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized op door .

Over Christine Dessauvagie

Mijn naam is Christine Dessauvagie en ik ben 49 jaar. In 1995 heb ik als gevolg van een ziekte hersenletsel opgelopen, waardoor onder meer mijn korte termijn geheugen minder goed functioneert. Dit ondermijnt mijn zelfvertrouwen en heeft ook geleid tot het niet kunnen vinden van passend werk. Het letsel zal nooit genezen maar door NLP heb ik wel een manier gevonden om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Voordat ik met NLP begon had ik erg veel moeite het te accepteren. Nu ik met NLP aan de slag ben gegaan is ook het acceptatie proces versneld en ben ik op mijn manier verder gegaan met NLP, alleen nu niet als zelfhulp maar omdat het heel boeiend en nuttig is.

Voor mij is het een uitdaging om aan het project `Hoera, werkeloos!`, van Joost van der Leij, deel te nemen. Ik heb een grote interesse in het denken en gedrag van mensen. De interesse is er altijd al geweest maar versterkt doordat ik zelfhulp gevonden heb bij TIOUW. En nu ik goed kan omgaan met mijn problemen door NLP toe te passen, ga ik samen met TIOUW verder met mijn zelfontwikkeling en interesseveld. Dus toen ik hoorde over het project van Joost van der Leij: Hoera, werkeloos!, was ik meteen enthousiast. Alhoewel ik me prima vermaak, zie ik dit als een uitdaging. Bovendien weet ik niet wat het me gaat brengen. Door mijn ervaringen uit het verleden heb ik lage verwachtingen voor de toekomst wat betreft de arbeidsmarkt (vrijwilligerswerk doe ik veel). Ik kan dus ook niet teleurgesteld worden. Ik ben een gemotiveerde werknemer van Hoera, werkeloos!