Daling huizenprijs

Daling huizenprijs

Daling huizenprijs

Waar komt de daling huizenprijs vandaan? Op zich zijn schulden goed, want geld is schuld. Dus meer schuld betekent meer geld. Bank krediet helpt de economie te groeien. Waarom zitten we dan in een krediet crisis en is er een daling van de huizenprijs?

Er zijn twee soorten schuld of leningen, schuld die de reële economie laat groeien, bijvoorbeeld een fabriek starten, dat wil zeggen productie van consumptie goederen, waardoor er geld word gecreëerd. Hierdoor stijgt het besteedbaar inkomen. En schuld die dat niet doet, bijvoorbeeld hypotheken op vastgoed en huizen of aandelen in de financiële markten. Bij investeringen ontstaan er geen problemen. Investeringen levert werk, inkomen en winst op. Dat is goed voor de economie.

De meeste schuld echter wordt gebruikt om de prijzen waaronder de huizenprijzen op te drijven en levert geen werk, inkomen of winst op. Als de waardestijging op de huizenmarkt en dus de toename van het vermogen, achterblijft bij het inkomen ontstaat er een probleem. Er wordt dan een ballon opgeblazen onder de huizenprijs. Elke keer dat één persoon meer betaald voor een huis worden alle andere huizen ook meer waard. Iedereen heeft dan het gevoel dat zijn vermogen toeneemt.

Waardoor onstaat er dan toch een daling huizenprijs?

Doordat het gevoel rijk te zijn toeneemt, gaan mensen meer en meer lenen terwijl hun inkomen ongeveer gelijk blijft. Ze hopen dan de leningen af te lossen aan de hand van de stijgende huizenprijs. Dit gaat goed totdat iedereen maximaal in de schulden zit en de rente gaat oplopen. Omdat het inkomen achter is gebleven bij de rente en schuld die moet worden afbetaald, komt er een moment dat er één iemand is die te veel schuld heeft en te weinig inkomen en die zijn huis snel moet verkopen. Om die reden accepteert hij een daling huizenprijs. Maar wat er dan gebeurt, is dat er voor alle huizen geldt dat er een daling huizenprijs is en iedereen armer wordt. Als de prijzen dan gaan dalen, doordat er minder vraag is, dekt de lening de waarde niet meer door de daling huizenprijs. Dalende huizenprijzen zorgen voor nog meer aanbod waardoor de prijzen nog verder dalen en de daling huizenprijs maar door blijft gaan.

Mensen willen van hun schulden af. De enige manier om van schulden af te komen is om ze af te lossen met inkomen. De schulden zijn sneller gestegen dan het inkomen. Het inkomen word gebruikt om schulden af te lossen en niet om goederen en diensten te kopen. Hierdoor gaan banken weer minder uitlenen. Ook door dalening huizenprijs hebben banken minder garanties voor hun leningen. Bedrijven krijgen moeilijker een lening en hun klanten nemen minder af. Dus meer geld naar de bank en minder leningen van de bank met als gevolg een krediet crisis.

Daling huizenprijs hoort bij het normale proces van ons financiële systeem. Ons economische systeem produceert crisissen. In financiële markten en de huizenmarkt zorgen dalende prijzen voor dalende verkopen en een daling van de huizenprijs. Bovendien maakt de crisis zich zelf erger. Banken lenen minder waardoor er minder inkomsten zijn om schulden af te lossen. De crisis maakt zichzelf erger.

Mensen denken ten onrechte dat de huizenprijs altijd zal stijgen. Elke grote financiële crisis begint met een daling huizenprijs. Iedereen heeft baat bij een luchtballon totdat ie knapt. Banken lenen geld uit en maken hiermee geld en schuld. Als geld en schuld word gebruikt om huizenprijzen op te drijven dan volgt een crisis. Hierdoor ontstaat schuldenafbouw waardoor we in een recessie terecht komen en er een daling huizenprijs is. We hebben ervan genoten toen de tijden goed waren en nu zitten we op de blaren.

Als je meer zou willen weten over de daling huizenprijs dan kan je kijken op de site van professor Dirk Bezemer over geld.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized op door .

Over Christine Dessauvagie

Mijn naam is Christine Dessauvagie en ik ben 49 jaar. In 1995 heb ik als gevolg van een ziekte hersenletsel opgelopen, waardoor onder meer mijn korte termijn geheugen minder goed functioneert. Dit ondermijnt mijn zelfvertrouwen en heeft ook geleid tot het niet kunnen vinden van passend werk. Het letsel zal nooit genezen maar door NLP heb ik wel een manier gevonden om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Voordat ik met NLP begon had ik erg veel moeite het te accepteren. Nu ik met NLP aan de slag ben gegaan is ook het acceptatie proces versneld en ben ik op mijn manier verder gegaan met NLP, alleen nu niet als zelfhulp maar omdat het heel boeiend en nuttig is.

Voor mij is het een uitdaging om aan het project `Hoera, werkeloos!`, van Joost van der Leij, deel te nemen. Ik heb een grote interesse in het denken en gedrag van mensen. De interesse is er altijd al geweest maar versterkt doordat ik zelfhulp gevonden heb bij TIOUW. En nu ik goed kan omgaan met mijn problemen door NLP toe te passen, ga ik samen met TIOUW verder met mijn zelfontwikkeling en interesseveld. Dus toen ik hoorde over het project van Joost van der Leij: Hoera, werkeloos!, was ik meteen enthousiast. Alhoewel ik me prima vermaak, zie ik dit als een uitdaging. Bovendien weet ik niet wat het me gaat brengen. Door mijn ervaringen uit het verleden heb ik lage verwachtingen voor de toekomst wat betreft de arbeidsmarkt (vrijwilligerswerk doe ik veel). Ik kan dus ook niet teleurgesteld worden. Ik ben een gemotiveerde werknemer van Hoera, werkeloos!

 • cindy Janssen

  Hoi Christine, bedankt voor de duidelijke uitleg over daling van de huizenprijs. Ikzelf kan het niet goed accepteren dat ik bepaalde zaken niet begrijp, dus ik ben blij met een duidelijk artikel als het jouwe. Zonder onnodige vaktaal. Als ik lees moet ik sommige zinnen heel vaak (ik durf geen getal te noemen) opnieuw lezen. Ik ben in 2004 gestopt met het drinken van alcohol ná bijna 25 jaar overmatig gebruik. Mijn zoon was in die periode verslaafd aan harddrugs (alcohol is de hardste drug wordt gezegd) en ik wilde een goed voorbeeld voor hem zijn. Toen ik hem een keer aansprak op zijn druggebruik antwoordde hij: “Mam, jij hebt toch ook je wijntje”. Toen is de knop om gegaan, tegelijk met nog wat andere knoppen/ triggers. Alsof het zo moest zijn. Ik wist eigenlijk niet dat ik zo erg verslaafd was dat ik daarbij hulp nodig had en dat het gevaarlijk zou zijn als ik ineens zou stoppen. Ik wist dus ook niet wat er gebeurde toen ik stuipen kreeg, extreme angst, achterdocht, waangedachten, ondertemperatuur en heftige lichamelijke reacties. In mijn hoofd voelde ik weken lang, af en toe heel zacht rubberachtig gekraak. Ik dacht nog steeds dat ik zo ziek was en gek werd vanwege de stress en het schuldgevoel over mijn zoon. Mijn man “stond erbij en keer er naar”, voor hem de énige en voor mij de beste manier. Omdat ik vlak voor deze periode veel had gelezen over NLP, had ik bedacht dat ik, hoe eigen wijs het misschien ook was, zélf mijn herstel kon bepalen. Ik gebruikte zo goed en zo kwaad als het ging de technieken die ik in het boek “Ongekende Vermogens” had gelezen. Ik durfde geen hulp in te schakelen omdat ik eerder negatieve ervaringen had met zowel de reguliere gezondheidszorg als met een niet kundige NLP trainer/ coach. Zonder de roes van alcohol moest ik leren omgaan met veel nieuwe zaken die ik niet kende. Vooral het heldere contact met anderen en mezelf was totaal nieuw en doodeng maar ook een uitdaging. Ik wist dat ontwapenend contact met mijzelf en een de ander juist datgene was wat ik vanaf mijn kindertijd al gemist had terwijl ik zag dat het wel bestond en dat het de basis was/is voor vrede….. Ik ben nu 9 jaar “helder” en ben aan het ontdekken wat en hoe ik iets met NLP wil gaan doen om te worden wie ik op z’n best kan zijn. In eerste instantie voor mijzelf. Ik ben in al die tussenliggende jaren op mijn gemak op zoek geweest naar de beste NLP trainer/ coach in Nederland en ben uitgekomen bij Joost van der Leij. En geloof me, ik weet nog nét niet welk soort drop hij lekker vindt…..
  Tot zover, even terzake:
  Eén ding begrijp ik nog niet (en dat is écht weinig voor mijn doen):
  “Het inkomen word gebruikt om schulden af te lossen en niet om goederen en diensten te kopen. Hierdoor gaan banken weer minder uitlenen.”
  Kun je uitleggen waarom banken dan weer minder gaan uitlenen?
  Christine, nogmaals dank voor je artikel.
  Groeten,
  Cindy Janssen.
  P.s. Hoewel ik niet meer weet of ik zo’n rapport al eerder heb opgevraagd (ik glimlach maar om mezelf), ga ik het nogmaals doen.

  • http://tiouw.nl/ Joost van der Leij

   Mensen hebben teveel schuld. Zodra de rente dan gaat stijgen, gaat een steeds groter deel van hun inkomen naar het afbetalen van de rente. Omdat het inkomen is achtergebleven bij de schuld, is er steeds minder vrij te besteden budget over. Daardoor wordt er door deze mensen minder in de rest van de economie uitgegeven waarop een economische crisis volgt.

   Vooralsnog is de rente laag, maar zodra deze gaat oplopen (zoals de afgelopen maanden al gebeurde bij de eerste geruchten dat de Amerikaanse centrale bank ophield met schuld opkopen) dan wordt de rente en schuld een soort zwart gat dat al het inkomen gaat opzuigen. Dat staat ons nog te wachten dus het ergste gedeelte van de crisis moet nog gebeuren.

   • cindy Janssen

    Ik snap het nog niet. Kun je het antwoord beginnen met: De banken gaan minder uitlenen omdat…..

    • http://tiouw.nl/ Joost van der Leij

     De banken gaan minder uitlenen omdat er door de economische crisis minder mogelijkheden zijn voor ondernemers om winst te maken.

     • cindy Janssen

      Ik begrijp beide antwoorden, dank.

     • Leuke site

      Banken lenen met name minder geld uit, omdat dit door regelgeving (politiek) wordt opgelegd. Banken moeten de komende jaren veiliger worden. Dit doen ze door minder geld uit te lenen in verhouding tot hun eigen vermogen. Op deze manier zijn ze makkelijker in staat om verliezen op te vangen als ondernemers of huizenbezitters hun lening niet terug kunnen betalen.

      Daarnaast stellen banken ook striktere eisen aan het uitlenen van geld, zodat ze meer zekerheid hebben dat het geld ook terug wordt betaald. Ook dit om veiliger te worden, zodat de overheid in de toekomst niet meer hoeft in te grijpen.

      Nadeel van beide maatregelen is dat dit momenteel een rem op de economie zet omdat veel ondernemers geen financiering kunnen krijgen die ze nodig hebben om te groeien, hierdoor minder werkgelegenheid creeren etc. etc.

     • http://tiouw.nl/ Joost van der Leij

      Dank voor het compliment. Hoewel het heel lastig is om zonder oorzaak/gevolg te praten en te denken en ik het ook niet overal doe, is het lastig in de crisis aan te geven wat de oorzaak is en het gevolg. Lenen banken minder uit en is het daarom crisis, of is het crisis en lenen banken daarom minder uit. In ieder geval is het een heel dynamisch systeem waar het een op het ander volgt en vervolgens dankzij feedback mechanismen het een daarop ook weer wordt beïnvloed.

     • cindy Janssen

      Wellicht zijn er simpelweg teveel ondernemers met zuiver motief om ondernemer te worden en niet in staat om autonoom te blijven.

     • cindy Janssen

      Waarom moet een onderneming eigenlijk groeien?

     • http://tiouw.nl/ Joost van der Leij

      De meeste ondernemers worden ook niet rijk, alleen maar oud.

    • Christine

     Ook een reden is dat banken bang zijn dat ze hun geld niet meer terugkrijgen. Doordat huizen in waarde dalen en de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. En doordat er steeds minder inkomen is om een lening plus rente terug te betalen.

 • Pingback: Medisch toerisme in Nederland | Hoera, werkloos!