Geld is schuld

Geld is schuld

Geld is schuld

Geld is schuld klinkt vreemd. Toch is schuld een grote uitvinding.

Wat is geld? Waarom geldt: geld is schuld? Waarom zijn geld, krediet, schuld en de financiële sector  belangrijk voor de economie? Waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe? Geld is ontstaan om handel makkelijker  te maken en word gecreëerd door banken. Eerst is geld ontstaan, daarna sparen en uitgeven. Geld vertegenwoordigt een waarde. Het  is een ruilmiddel om goederen tegen hun werkelijke waarde te kunnen ruilen. Daarna zijn er banken ontstaan. Dit om het geld te bewaren en te beheren. Geld is noodzakelijk voor de handel. Het is een claim op toekomstige- en seizoensgebonden productie. Dit is een vorm van schuld. Geld wordt gecreëerd door banken die leningen verstrekken, zo ontstaat schuld. De geldstroom neemt toe als banken geld lenen (schuld) wat er fysiek niet is. Met die leningen worden rekeningen betaald, nieuw geld is gecreëerd.

Als je geld leent kun je dit uitgeven en de ontvanger kan op zijn beurt het ontvangen geld ook weer uitgeven en je hoeft ook niet eerst te ontvangen of sparen om te kunnen uitgeven.  Zo ontstaat er een financieel netwerk van inkomsten, uitgaven, sparen,  schuld en het creëren van geld. Geld houdt de economie draaiende, een financieel netwerk, doordat er door de geldstromen productie en consumptie plaats kan vinden.

Geld is schuld!

Vanwege geld is schuld, kan je bijvoorbeeld geen geld op de bank zetten. Wat je feitelijk doet, is jouw geld lenen aan de bank. Immers geld is schuld. Staat jouw geld op de bank dat is het ook jouw geld niet meer. Het geld is nu van de bank en de bank heeft een schuld aan jou. Andersom als jij geld leent van de bank, dan krijg jij geld, maar heb je een schuld aan de bank. Kortom, geld is schuld.

Conclusie: banken maken schuld uit niks en creëren geld uit niks. Schuld ontstaat door een overeenkomst op papier. Geld is schuld. Zonder geld  is er geen financieel netwerk en geen handel mogelijk. Geld is schuld en is noodzakelijk voor de economie. Nu we in een situatie zitten dat iedereen vindt dat er teveel schuld is, is het goed om te beseffen dat je dan eigenlijk zegt dat er teveel geld is. Bijna iedereen vindt dat er minder schuld moet komen, maar al die mensen klagen ook over het gebrek aan geld. Maar geld is schuld en met minder schuld is er ook minder geld.  Professor Dirk Bezemer legt het helder uit in de onderstaande video:

Voor een volledige uitleg van geld is schuld kan je hier kijken: informatie over geld.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized op door .

Over Christine Dessauvagie

Mijn naam is Christine Dessauvagie en ik ben 49 jaar. In 1995 heb ik als gevolg van een ziekte hersenletsel opgelopen, waardoor onder meer mijn korte termijn geheugen minder goed functioneert. Dit ondermijnt mijn zelfvertrouwen en heeft ook geleid tot het niet kunnen vinden van passend werk. Het letsel zal nooit genezen maar door NLP heb ik wel een manier gevonden om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Voordat ik met NLP begon had ik erg veel moeite het te accepteren. Nu ik met NLP aan de slag ben gegaan is ook het acceptatie proces versneld en ben ik op mijn manier verder gegaan met NLP, alleen nu niet als zelfhulp maar omdat het heel boeiend en nuttig is.

Voor mij is het een uitdaging om aan het project `Hoera, werkeloos!`, van Joost van der Leij, deel te nemen. Ik heb een grote interesse in het denken en gedrag van mensen. De interesse is er altijd al geweest maar versterkt doordat ik zelfhulp gevonden heb bij TIOUW. En nu ik goed kan omgaan met mijn problemen door NLP toe te passen, ga ik samen met TIOUW verder met mijn zelfontwikkeling en interesseveld. Dus toen ik hoorde over het project van Joost van der Leij: Hoera, werkeloos!, was ik meteen enthousiast. Alhoewel ik me prima vermaak, zie ik dit als een uitdaging. Bovendien weet ik niet wat het me gaat brengen. Door mijn ervaringen uit het verleden heb ik lage verwachtingen voor de toekomst wat betreft de arbeidsmarkt (vrijwilligerswerk doe ik veel). Ik kan dus ook niet teleurgesteld worden. Ik ben een gemotiveerde werknemer van Hoera, werkeloos!