De macht van China

Waar leidt de macht van China toe?

Waar leidt de macht van China toe?

De macht van China is een van de thema’s op Hoera, werkloos! Dit omdat het verband houdt met de huidige economische crisis en hoe dit soort grote wereldwijde crises pas worden opgelost door een wereldoorlog. Vandaar dat we ernstig rekening houden met het uitbreken van grote oorlogen waar we hier in Nederland ook onder lijden. Een van de andere achterliggende redenen is dat er nog nooit zoveel macht zich van het ene land naar het andere land heeft verplaatst als nu bij de macht van China.

De macht van China neemt hand over hand toe en dat zie je bijvoorbeeld terug in dat Europa dreigde met importheffingen op Chinese zonnepanelen. Het idee is dat China als lid van de Wereldhandelsorganisatie WTO geen spullen in het buitenland onder de kostprijs mag verkopen. Nu is onduidelijk of dat gebeurt in het geval van Chinese zonnepanelen, maar zwaar gesubsidieerde westerse fabrikanten van zonnepanelen denken van wel. De filosofie om je handel met verlies te verkopen is a) je overproductie hebt en je dan je overschot beter kan verkopen dan weggooien, b) voor rust in China er veel banen moeten zijn voor Chinezen en dat je beter verlies kan lijden dan revolutie hebben en c) dat je op die manier concurrenten kapot maakt en zo later de markt kan domineren en veel meer terugverdienen dan dat je nu verliest. De reden dat Westen zo goed weet wat de achterliggende filosofie is, komt omdat zij zelf van die filosofie gebruik maakt. Ze vinden dat er niks mis is met die filosofie zolang andere landen er maar geen gebruik van maken. Als andere landen dat wel doen, dan zwaait er wat en wordt er met sancties gedreigd en procedures bij de WTO.

De macht van China slaat terug

Althans zo gaat het in theorie. In de praktijk gaat het anders nu de macht van China zo groot is geworden. Door de macht van China kan China dreigen terug te slaan door westerse producten te boycotten. En kennelijk is de macht van China in ieder geval te groot voor Europa, de tandeloze tijger van de wereld, want na een keertje dreigen met de macht van China trekt Europa alle maatregelen terug. Daar is de VS natuurlijk niet blij mee, want nu staat zij alleen in haar strijd tegen de groeiende macht van China. En dus schrijft de Wallstreet Journal over hoe beschamend het is dat Europa wijkt voor de macht van China. In de ijdele hoop het schip te doen keren.

De werkelijkheid is dat zulke ideeën slechte ideeën zijn. Juist dit soort protectionistische maatregelen waren een van de redenen waarom de vorige grote financiële wereldcrisis pas met een wereldoorlog werd opgelost. Hoe meer vrijhandel, hoe beter het voor iedereen is. Is het vervelend als China de zonnepanelenindustrie domineert? Misschien, maar voor ons is het veel slimmer om te bedenken hoe we goed gebruik van China’s gulheid om ons producten met verlies te verkopen in plaats van de crisis te vergroten. Er zijn tal van manieren waarop we zonnepanelen goed kunnen gebruiken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we veel meer duurzame energie gaan gebruiken. In plaats van China tegen te proberen te houden en dan vanwege de macht van China op onze plannen terug te moeten komen, is het slimmer om het juist te stimuleren en te vragen of we ook nog kwantumkorting kunnen krijgen als we heel Nederland vol leggen met zonnepanelen. Dan wordt Nederland een ster in het installeren van Chinese zonnepanelen, krijgen burgers meer financiële ruimte omdat hun energierekening daalt en redden we het milieu.

Jaloezie op de macht van China is dan een slecht plan en alleen maar ingegeven door middelmatige politici die zonder nadenken toegeven aan de lobbyisten van de westerse zonnepanelenindustrie die zonder zware subsidiëring sowieso nooit had bestaan. He, daar is nog een manier om te bezuinigen. Geen subsidies meer naar westerse zonnepanelenfabrikanten als we dezelfde spullen goedkoper van China krijgen. De vrees om later door China uit te worden gewrongen is misplaatst. Andere landen kunnen nu al goedkopere arbeidskrachten leveren dan China en als het allemaal heel duur wordt, dan is de westerse industrie weer levensvatbaar.

Maar nog slimmer is het om te bedenken wat wij weer kunnen doen met goedkope zonnepanelen uit China. Net zoals we vroeger kampioen waren om van de ruwe grondstoffen uit derde wereldlanden mooie spullen te maken, moeten we nu hoogwaardige spullen als zonnepanelen als de nieuwe grondstoffen zien die we goedkoop uit het buitenland halen. Zo is Nederland al vrij goed in het bouwen van experimentele auto’s van zonnepanelen. Laten we ons daarmee bezig houden in plaats van de handel moeilijker te maken. Het is win-win voor iedereen behalve voor onze middelmatige politici, maar dat lijkt me toch een van de minste problemen. Kortom, een mooi teken van de macht van China en de onmacht van Europa. Maar handel bemoeilijken blijkt geen goede manier te zijn om de macht van China te verkleinen de Europese macht te vergroten. Daar zijn heel andere ontwikkelingen voor nodig.